Att resa med charter

Varje år flyger omkring två miljoner svenskar på charterresa.

Det hela började i Sverige med Skyways take off, i mer än en bemärkelse. Redan år 1953 kunde de första charterresenärerna flyga till soligare nejder.

Då rutten Stockholm–Palma var ny, fick resenärerna mellanlanda åtskilliga gånger. Man gick ned i Göteborg, Stuttgart och även i Marseille. Resmålet Mallorca kunde på den tiden i marknadsföringen av resmålet, kallas för Lugnets ö – ”La isla de la calma”.

Under 1955 blev Teneriffa, en av Kanarieöarna ,nästa svenska charterresmål. Svenska charterturister besökte Las Palmas på Gran Canaria för första gången 1956.

 

Tre veckors semester
Startskottet till charterfenomenet får ses mot bakgrund av att Sverige år 1951 införde en lagstadgad rätt till tre veckors semester. Den materiella standarden ökar på grund av den ekonomiska tillväxten i landet. Ekvationen en bättre materiell standard och en längre sammanhängande semesterperiod ökade intresset för utlandsresor.

En lukrativ marknad upptäcktes av så av de tidiga reseentreprenörerna. Researrangörerna lanserade färdiga sällskapsresor. Från början var den vanligaste formen att resenärerna åkte med tåg, buss eller båt. År 1956 reste omkring 10 000 svenskar på charterresa.

 

Vad betyder charter
I motsats till linjetrafik eller reguljärflyg innebär charter vanligen att ett flygplan hyrs för en organiserad resa.

 

Paketerad resa
En resarrangör chartrar ofta ett helt flygplan för att användas som del av en paketresa. Fast idag är det vanligt att de stora researrangörerna även själva äger de flygbolag som utför charterflygningarna.

I en traditionell charterresa paketeras resan; Där ingår själva flygresan, boende och eventuellt även måltider (hel- och halvpension). Även annat kan ingå i paketresan, som biljetter till teater-, konsert- festival- eller olika typer av idrottsevenemang. Allt fixat & färdigt!palm

 

Återbäring – nice
För den prismedvetne flygresenären är det intressant att känna till att det finns pengar att få tillbaka på köp av flygresa och hotell, då man handlar online via aktörer som Refunder.se.

 

Vanligaste resmålen
Enligt statistik från år 2007 reste uppskattningsvis helan 2,1 miljoner svenskar med charter.
Till de vanligaste resmålen för svenskar hör Spanien, Grekland Turkiet och Thailand.

 

Vart reser du nästa gång?

Taggar: