Flygplansmat

Alla som någon gång har flugit har sannolikt fått uppleva flygplansmat. Det kan vara en mycket varierande upplevelse beroende på kvaliteten på maten, vilken i sin tur kan vara mycket varierande beroende på vilket flygbolag man flyger med och i vilken del av världen man befinner sig.

När flygjämförelsesajten Skyscanner lät sin testpanel bestående av 550 flygvana resenärer bedöma flygbolagens mat utifrån kriterier som smak, utseende och urval toppade flygbolaget SAS kategorin kortdistansflygningar. Philip Wågnert, som är vice VD för produktutveckling och management på SAS, säger att de satsar på goda råvaror som gärna får vara närproducerade och ekologiska. I kategorin långdistansflygningar trumfades dock SAS av både Aeroflot och KLM, där det sistnämnda bolaget kom på första plats.200259617-001

Om någon som är van att flyga i Europa skulle ta sig till någon annan världsdel skulle nog deras uppfattning om flygplansmat förändras drastiskt. Om man till exempel flyger med EVA Air, ett taiwanesiskt flygbolag, blir man bjuden på asiatisk mat som stekt ris, bläckfisk och sushi, allt dekorativt arrangerat i en låda med olika fack. Samma flygbolag har en särskild Helllo Kitty Jet, och maten i Business Class på det planet består bland annat av misosoppa, sallad, omelett, ris och pickles, allt dekorerat av ätbara Hello Kitty-figurer. Reser man istället med det amerikanska flygbolaget Delta Airlines får man (förutsägbart nog) äta en cheeseburgare, tillsammans med bland annat en soppa, vilket kan anses vara okonventionell flygplansmat.

Att viss flygplansmat upplevs som smaklös behöver inte helt vara kockarnas fel, visar ny forskning. Forskare som på uppdrag av Lufthansa har undersökt just varför flygplansmat har så dåligt rykte och upplevs som smaklös och tråkig upptäckte att ungefär en tredjedel av våra tiotusen smaklökar bedövas av att flyga. Det beror dels på den torra luften i flygkabinen och dels på trycket när flygplanen flyger på sin maxhöjd, 10 000 meter.

Idag är det få flygbolag som serverar mat gratis. Istället erbjuder de ofta menyer att köpa, för priser som vanligtvis ligger över snittpriset. Ett alternativ för de som vill spara sina pengar till själva resmålet är att ta med sig egen mat till flygresan. Om du vill ha recept och inspiration hittar du det på Matklubben.se.

Taggar: