Segelflyg

Ett segelflyg är ett flyg som utnyttjar tyngdkraften för att flyga. Likt en segelbåt har segelflygplanet ingen motor. För att komma upp i luften måste det därför bogseras av ett motordrivet flygplan. När segelflygplanet sedan släpps fritt uppe i luften börjar det att dyka flackt. Detta genererar fart som också ger lyftkraft, vilket gör att planet håller sig flygande. För att kunna stiga efter att bogserplanet har släppt av det måste segelflygplanet utnyttja olika naturkrafter. En sådan är så kallade hang, en luftmassa som strömmar uppåt. Hangområden kan hittas framför sluttningar, och om segelflygplanet håller sig inom området där luften tvingas uppåt kan man hålla sig flygande under lång tid. Rekordet är på hela 57 timmar. Ett annat sätt att stiga är att rida en våg skapad av vindar. Vid gynnsamma förhållanden kan dessa vågor föra ett segelflygplan så högt att man måste använda syrgasmask. Det vanligaste sättet att flyga segelflygplan i Sverige är så kallad termikflygning. Termik är varma luftblåsor som bildas när solen värmer upp marken. Dessa luftblåsor släpper till slut från marken och börjar stiga uppåt, och ett segelflygplan kan då cirkulera inuti blåsan och följa med den upp. Om man ska flyga längre sträckor får man hoppa från luftblåsa till luftblåsa.800px-Motorsegelflygplan

För att få flyga ett segelflygplan i Sverige måste man genomgå en utbildning och få ett certifikat, som man kan ta från det att man fyllt 15 år. Du som är adrenalinjunkie och gårna skulle prova på segelflygning, men inte har ett certifikat för att själv flyga ett segelflygplan kan åka med någon annan; flera företag erbjuder segelflygning som upplevelse.

Det förekommer även tävlingar i segelflyg. På nationell nivå finns Distriktsmästerskap och Svenska mästerskap i hastighet, då man helt enkelt tävlar om att komma upp i så hög hastighet som möjligt, och Rikssegelflygtävlingen, då höjd och distans också är faktorer förutom hastighet. Dessutom finns det Svenska mästerskap i avancerad flygning, då man med ett segelflygplan ska utföra olika manövrer som rollar och loopar.

Taggar: